Pancal e ricrd an lenga piemontisa

Autor Luciano Cerato

Pancal - Turin - Piemont

Arsetari  dla  cusin-a  piemontisa


 

Sambajon

Pr ogni ros deuv a venta but n cuciar d sucher e tre cuciar d marsala. As deuv batse jeuv con l scher fin-a quand a sio bin mont peui as gionta la marsala (o l vin) e as toira.

But sl feu cuntinuand a sbate frt. l sambajon a sar pront quand a sar tut bin mont e gonfi. Pijeve varda d felo beuje pr nen dsmontelo.

 

Buse

Ampast farin-a bianca, scher, livit,n pssion d sal e pleuja d limon ansema a jeuv, lit, bur fond e branda. Tir d sfeuje longhe e sutile, peui tajeje an tanti bindej e quadret. Feje friciol ant leuli bujent e peui buteje na vesta d sucher.

 

Soma daj

Frt bin, bin le fische daj nsima a la crosta dl pan; paseie nsima un vel deuli e sfriseie n p d sal. Cheidun ai sfrisa nsima c n p d peiver, anche na stissa dasil.

 

Rist

F cheuse l ris ndrinte a na ciapul d siole, seler, aj e rosmarin ant l bon cha friciola ant l bur, giuntelo con d brd. Pront da na part na rasat d pasta d sautissa chas gionter al ris cheuit, ansema a n cuciar d bur.

 

Minestron

Faseui, patate, sler, carte, cj, pr, erbe d pra e verdure d stagion: as polido, as taio a tch e as laso arpos al suit pr sinch minute drinta la casarla. Peui as quato deva, sensa sal e as gionto ij gust (rosmarin, baslic, pransmmo, lauro e salvia) con na lista d lard doi o tre cuciar deuli. As lasa beui per 3 o 4 ore, peui as condis con la sal. Mentre cha beui as peul c giontese un quart d lait. Pi as campa la pasta ndrinta e as lasa beui pr des minute o un quart dora. As serv cod, ma nen buient.

 

Polenta Piemontisa

Vrse la farin-a d melia, adase, nt leva cha beuj toir, toir fin cha l bela cheuita e spssa. Rangela con la sal e mbosela an slass d la polenta. Lasela sfreid, taiela a ftte che butreve andrinta a na pila con bin d bur; na fila d ftte d polenta, na fila d ftte d fontin-a e avanti parej fina a lultima ftta d polenta. Spatareje nsima n p d pan grat ed formagg grat e lassela nt l forn cud pr sinch minute.

 

la  Panada

F buje leva con na pugn d sal. Cheuje ant c tuti i crocion d pan vans e campeie andrinta a leva buienta nsema la crosta dl formagg o l formagg grat. Serve con doi cuciar deuli doliva o d nos. La panada a peul serve da minestra, e l formagg da pitansa.

 

l  Buij

Serne la carn p adata (la ponta, l fich, l muscol la spala, le cste, la tstin-a ecc..)  e quand leva a beuj campela andrinta e cheuse da bin  (nen trp, che pi as dsbela). Mentre cha beuj campej ansema na siola, na gamba d sler, na carta, na pugna d pransmmo e sal. Lideal a l compagne l buij con l bagnett verd.

 

 Cunij al Siv

Prepar n na cassarla 1 liter d vin bon (ross o bianc), rosmarin, aj, carte, siole ciapul e 2 feuje d lauro. Buteje andrinta l cunij tai a ftte e lasselo arpos a bagn pr na giorn.

Pi pront n na peila, bur, euli, aj e rosmarin;  f friciol na minuta e buteje andrinta le ftte d cunij. Vrseie ansima dasit l vin e le verdure e lass cheuse fin che as psa serve.

 

Batso

Pass ij piotin d crin an sla fiama, laveje e taieje pr long. Feje cheuse pian, scoleie, dsosseie feje a ftte. Vestie d farin-a bianca, passeie ant leuv sbat, sal e paneje nt l pan-pist. Fricioleie nt l bur. Bon Apptit.

 

l Bont

Sbate 6 ross deuv con doi cuciar d sucher e 1 liter d lait. Gionteje doi cuciar d farin-a bianca e damarte grat fin fin. Se veule deje l gust dl caf, dve gionteje na tasa d caf; se veule a la cicolata dve gionteje doi cuciar d poer d cicolata o d cacao. F cheuse ant l forn o bele a Bagn Maria, fin-a quand l cotel a sortir polid. A i sar da brlichese i barbis.

 

ij Pess - Cj

As pia n coj as gavo le foje chas buto a beuje per pche minute ant leva sal. A s slargo, pi, an sla tula e con n cotel as gavo le cste p grse. Da na part as pronta l pien con salam cheuit ciapul ansema ad carn trit, rosmarin, baslic, chej feuje d coj buji, sal, piver, formagg grat e neuv sbat. But n cuciar o doi d ca pasta l n mes a gni feuja d coj e anvertoieje n manera cha smio la figura d n pess. Loeje n na casarla e buteje ant l forn. As servo bej caod.