Pancal e ricrd an lenga piemontisa

Autor Luciano Cerato

Pancal - Turin - Piemont

Ij  consej  dl  bon  aptit


Pansa pien-a, gnun sagrin  -  Sach veuit a sta nen n p.

La carn p bon-a a l taca a lss.

Galin-a veja, fa bon brd  -  Chi a pit nen, a lha gi pit.

Sa l nen supa a l pan bagna

l formag a ven sempre sla supa

A la prima tut lon ca buta fra la testa a va bin  a f la minestra.

A l mei na siola ncheuj che neuv doman.

Nos e pan mang da can.

Pan e nos mang da sposs.

L pan pist e la panada a son rba da vei e da masn.

A pansa piena as rasona mej.

Pr chi a mangia la lumasa e a beiv leva, son le ciche

perch a l gi mrt.

Chi a mangia mai, vureria nen aveilo da guern.

l pan dl padron a lha set croste e n croston.

l pess pr ca sia bon a deuv nov tre vlte;

nt leva, nt leuli e nt vin.

Pansa pien-a, giia men-a.

Polenta, polent, pansa pien-a e mal goarn.

Na gol fa bin, due a fan nen mal, l pinton ad rovina.

Pitst che rba avansa, crepa pansa.

Da taola aoste mai se la boca a sa nen d formagg.

As fa gnune frit sensa rompe jeuv.

Chi ai piass beive, a parla sempre d vin.

La carit a l nen tuta d pan.

L mei guarn na treuva a biscotin che ti a melia.

Scarpa larga e bicer pien, pia l mond coma ven.

A mang soens e travaje pc a s viv pitst.

Pan va gi che la pitansa a l gi andaita.

Mang e grat tut a sta a ancomens

l bon umor a fa ven-e laptit.

Si veuli st san, pis sovens come i can, l p bon contorn a l laptit.

Tute le vlte cas grigna as gava n ci da la cassia.

Chi a lha d carn n taola, a mangia nen d polenta.

Lm a viv nen mach d pan.

l mal a ven a caval e as na va a p.

Se l malavi a meuir a l stait l dotor, se a varis a l stait Nosgnor.